22-04-2020

‘Experimenteel’ pand klaar voor huurders.

Met een ’coronavrije’ lange arm overhandigde projectleider Ton Stavenuiter begin deze week de ’eerste sleutel’ van 24 nieuwe appartementen aan de La Reinelaan in Bovenkarspel aan Ton Boukens van De Woonschakel.

Delen

Stabo Bouw

Met de oplevering van deze opvallende woningen, waarvoor zowel vanuit de markt als onder de toekomstige huurders grote belangstelling was, is een innovatief project afgerond. De woningen zijn namelijk prefab. Dus veel efficiënter gebouwd door Stabo Bouw, die voor het speciale bouwsysteem inmiddels landelijk belangstelling heeft opgewekt.

Infrarood

Bovendien zijn de nieuwe huurwoningen gasloos gebouwd én zonder warmtepomp. Dat bleek mogelijk omdat de woningen stevig geïsoleerd zijn. Infrarood panelen aan het plafond verwarmen de appartementen, terwijl het dak van het complex volledig bedekt is met zonnepanelen. De nieuwe appartementen zijn gebouwd precies op de plek van de fundering van de oude gesloopte woningen neergezet. Het oude woongebouw bestond ook uit 24 beneden- en bovenwoningen. De slechte technische staat van de appartementen en de gebreken aan de collectieve installatie waren reden voor De Woonschakel om het gebouw te slopen.

Alle bewoners kregen een ander huis, onder andere in de nieuwbouw in Grootebroek en Hoogkarspel. Uit 450 belangstellenden zijn de nieuwe huurders gekozen, die voor 1 mei de sleutel van hun huis krijgen.

Volgens directeur Ab Gieling van De Woonschakel is met dit project bewust gekozen voor deze nieuwe bouwvorm. Met Stabo Bouw waren al eerder innoverende ervaringen opgedaan, onder andere met renovatie aan bestaande huurwoningen.

Tijdens het project is ervaring opgedaan met deze manier van bouwen, fabricage en transport. Die ervaring is inmiddels gedeeld met andere woningcorporaties in Noord-Holland, maar ook met gemeenten en aannemers in de bouw.